Malletband

St. Gregorius Hertme

De malletband is een melodisch slagwerkensemble dat is voortgekomen uit de oorspronkelijke drumband, die werd opgericht en aangesloten bij de K.N.F. in 1959.

Jaren`70

In de jaren`70 werd deze drumband uitgebreid met twee lyra’s, zodat er toen sprake was van een heus lyrakorps. Waarna dit korps later verder werd uitgebreid met nog meer lyra’s en marching bells. Na deelname aan het K.N.F.-topconcours te Barneveld in oktober 1985 werden de eerste 2 xylophones en 1 marimba aangeschaft. Dit was het begin van de huidige malletband.

Instrumenten

Gestemd & Ongestemd

De malletband heeft een breed scala aan verschillende muziekinstrumenten. Een eerste onderscheid wordt gemaakt tussen gestemd en ongestemd slagwerk. Gestemd slagwerk bestaat uit instrumenten met houten toetsen(mallets), zoals de marimba en de xylofoon, en instrumenten met metalen toetsen; de marching bell, vibrafoon en de buisklokken. Naast deze malletinstrumenten worden pauken gebruikt als gestemde instrumenten. Het ongestemde slagwerk bestaat zoal uit snaredrums, basedrum, cymballs, conga’s, bongo’s, toms, en nog veel neveninstrumenten.

Repetoire

Het repertoire van de malletband bestaat uit zowel populaire werken als uit klassieke concourswerken. Veel waardering tijdens concerten wordt genoten met nummers van diverse popsterren. Tijdens concoursdeelnames worden er veelal speciaal daarvoor geschreven stukken ten uitvoer gebracht met veel tempowisselingen en verschillende maatsoorten.